Kuchnia australijska
Australia, jako była kolonia Wielkiej Brytanii ma podobną kuchnie do angielskiej. Bardzo dobrze przyjęły się tam fish & chips oraz grzanki z dżemem na śniadanie. Obecnie pojawia się w niej coraz więcej urozmaiceń i można tam skosztować potrwa z różnych zakątków świata.
Jedną z charakterystycznych potraw australijskich jest beef pie, czyli wołowina zapiekana w cieście. Najczęściej są to niewielkie, okrągłe ciasta, które można dostać dosłownie wszędzie. Od stacji benzynowych po specjalizujące się w tym daniu piekarnie. Tradycyjnie podawane jest z sosem serowym i zielonym groszkiem.
Australijczycy uwielbiają grillować. Dostępne są czyste, zadbane publiczne grille, z których rodziny korzystają w weekendy. Grille najczęściej są gazowe ze specjalnym, zadaszonym miejscem do siedzenia.
Z bardziej egzotycznych potraw w Australii można spróbować mięsa z kangura, krokodyla lub strusia emu. Nie zapominajmy też o australijskich piwach i winach. W tym Jindalee Estate – czerwone wytrawne wino z winorośli Shiraz. Wino to ma charakterystyczny owocowy aromat, z wyczuwalną jest nutą jagód z domieszką pieprzu.
Oprócz czerwonego mięsa je się tam również dużo ryb i owoców morza. Szczególną popularnością cieszą się krewetki, które podaje się zarówno, jako dodatek jak i danie główne.
Warto też spróbować owoców: mango, awokado, liczi oraz kaki. Kaki przypomina kształtem pomarańczę, mają czerwony do złoto-żółtego kolor i cienką gładką skórkę. Miąższ jest miękki i „żelowy”, jest bardzo słodki i można wyczuć w nim nutę wanilii.
Na co dzień Australijczycy zajadają się pastą z wyciągu z drożdży – Vegemite. Z wyglądu przypomina Nutellę jednak w rzeczywistości jest słona. Używa się jej do smarowania tostów i kanapek. Zawiera dużo witamin z grupy B, dlatego jest polecana zarówno dzieciom, ciężko pracującym mężczyzną i kobietą w ciąży.
Redakcja Pyrzowice.pl