Mapa Witryny
pyrzowice.pl » Podróże » Rozmaite Smaki Świata
Wielkość Tekstu: Abc Abc Abc
Pyrzowice - Kuchnia Turecka

Kuchnia turecka

ugotuj.to

Tak na przykład o ile w regionach nadmorskich bardzo popularne są ryby i owoce morza, o tyle w głębi kraju większą popularnością cieszą się warzywa i mleko. Można jednak też wyodrębnić pewien trzon łączący kuchnię turecką w całość.

Tak na przykład o ile w regionach nadmorskich bardzo popularne są ryby i owoce morza, o tyle w głębi kraju większą popularnością cieszą się warzywa i mleko. Można jednak też wyodrębnić pewien trzon łączący kuchnię turecką w całość.

Po pierwsze typowym posiłkiem rozpoczynającym dzień będzie chleb, oliwki, pomidory, ogórki, ser owczy i oczywiście zupa z soczewicy. Zróżnicowanie polega w tym przypadku na dowolności w łączeniu składników. Jesz, co chcesz.

Nie inaczej ma się sytuacja z ulubioną częścią posiłku Turcji a mianowicie przystawkami. Kuchnia Turecka to bowiem przede wszystkim przystawki (meze), na które składa się tak naprawdę wszystko, a ograniczeniem jest tylko wyobraźnia przyrządzającego. Za trzon przystawek uznać można twaróg z owczego mleka, cukinię, bakłażan, pomidory, czosnek, etc. Meze podaje się tradycyjnie z alkoholem, a je się je rękoma, bez użycia sztućców.

Kolejnym ważnym elementem kuchni tureckiej są warzywa pod różna postacią od faszerowanych mięsem (w tym celu używa się baraniny, gdyż Koran zabrania wieprzowiny), poprzez samodzielne dania, przyrządzana np. na dużej ilości oliwy z oliwek, aż do warzywnych jogurtów.

mrkebab.eu

Najbardziej znaną wśród krajów europejskich potrawą turecką jest kebab. Dzięki pionowej pozycji pieczenia mięsa tłuszcz spływa swobodnie na dół i nie powoduje przypalania mięsa. Dzięki niskiej zawartości tłuszczu mięso przeznaczone na kebaba jest zdrowe i zdecydowanie mało kaloryczne. Najczęściej podawane w placku pita z sałatkami i sosami, ma swoich smakoszy na całym świecie.

Na koniec warto całość zakończyć słodkościami w wydaniu stricte tureckim. Z kuchni tego kraju najbardziej popularnymi deserem są: baklava – ciasto półfrancuskie oblane lukrem, kadayif – miks z miodu, orzechów i ziaren zbóż, chałwa lub marcepan.

diannesdelectables.com

Wśród napojów króluje herbata i kawa (nie ma nic wspólnego z kawą u nas nazywaną „po turecku”). Kawa podawana jest na trzy sposoby: słodka şekerli, bez cukru sade i półsłodka orta. Parzona jest w specjalnych tygielkach z cukrem, aż do uzyskania odpowiedniej jej mocy. Herbata zaś pita w filiżankach tulipanach zawsze jest bardzo mocna i bardzo słodka.

Redakcja Pyrzowice.pl

  • Idealnie dopasowany plan podróży.
  • Atrakcyjne oferty cenowe i promocj.e
  • Usługi powiązane z Twoim lotem.
  • Przewodniki oraz porady nt. podróży.
USŁUGI DLA PASAŻERÓW
EasyJet

USŁUGI DLA PASAŻERÓW
Astra
AKTUALNE KURSY WALUT

Portal Pyrzowice.pl wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza zgodę na ich używanie i zapisanie w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Poufności.

X